Jillis Roelse Strafrecht advocaten - Weteringschans 126 1017 XV Amsterdam T + 31 20 26 00 134 F + 31 65 55 55 288 info@jillisroelse.nl roelse@jillisroelse.nl

Blog


5 gouden tips voor de zitting bij de rechter

Dinsdag, 2 februari 2016
5 gouden tips voor de zitting bij de rechter

 

Het is zover! De strafzitting bij de rechtbank begint. Maar ben je er klaar voor? Hoe bereid je een zitting eigenlijk voor? Op verzoek geef ik hierbij 5 tips, die ik als advocaat altijd aan mijn cliënten meegeef. Deze tips zorgen ervoor dat je 100% voorbereid bent!

 

Tip 1: Voorbereiding

 

Ik ben als strafadvocaat bijna dagelijks op de rechtbank. En wat ik vaak zie, is dat veel mensen zonder voorbereiding bij de rechter verschijnen. Dat mag nooit gebeuren! Het gaat namelijk over jouw zaak, en jouw toekomst. Voorbereiding is dus alles. Als je voetbal wilt spelen op Champions League niveau, dan moet je gaan trainen alsof je Champions League speelt. Anders win je de wedstrijd niet.

 

Tip 2: Bereid je samen voor

 

Laatst zag ik een advocaat die keurig zijn pleidooi van het papier voorlas, hierna ging hij weer zitten. Maar toen gaf de rechter de verdachte het woord, maar die wist helemaal niet dat hij ook wat mocht zeggen. Een gemiste kans. Niet alleen je advocaat moet voorbereid zijn, maar jij ook!  

 

Tip 3: Ken je rechter

 

Het is belangrijk, dat je weet wie de rechter is. Krijg je een makkelijke rechter of juist een strenge? Advocaten in Engeland zeggen: ‘to know your judge, is to win half your case’. Als je weet hoe de rechter bekend staat, kun jij je daar op voorbereiden.  

 

Tip 4: Ken je dossier

 

Ik geef als advocaat een kopie van alle stukken aan mijn cliënten. Altijd! Want kun jij je voorbereiden op een zitting, als je niet weet wat er in je eigen dossier staat? Niet dus. Vraag om een kopie van je dossier en lees dit.  

 

Tip 5: Moet ik wat zeggen bij de rechter?

 

Ga je zwijgen bij de rechter? Of ga je bij de rechter wél wat zeggen? Dat is een belangrijke vraag, die ik als advocaat altijd beregoed met mijn cliënten bespreek. Want bij veel rechters werkt dat zwijgrecht in 2016 gewoon niet meer zo goed. Een voorbeeld. Een cliënt van mij werd aangehouden in een liquidatie zaak. In de auto waarin hij reed, werden in een verborgen ruimte zware wapens en bivakmutsen gevonden. Mijn cliënt vertelde dat hij die auto voor een half uurtje geleend had, maar helemaal niet wist wat er in de auto was verstopt. Maar hij wilde niet vertellen van wie hij de auto had geleend, omdat hij zijn familie niet in de problemen wilde komen. In deze zaak heb ik mijn cliënt toen bij de rechter laten verklaren, waar hij die dag was, op welk moment, waar hij vandaag kwam en waar hij naar toe moest. Ik kon zijn verklaring verder onderbouwen met camerabeelden van tankstations en een Macdonalds, die ik had opgevraagd. Op die manier kon ik bij de rechter aannemelijk maken dat mijn cliënt inderdaad de auto maar voor heel eventjes geleend had, maar zonder dat mijn cliënt moest verklaren van wie hij de auto had gekregen. Hij werd toen door de rechter vrijgesproken na een eis van zeven jaar. Kortom, zwijg niet altijd bij de rechter. Vaak werkt het beter om juist wél bij de rechter te verklaren. 

 

Vragen over deze tips of over de strategie in uw strafzaak? Bel mr. Jillis Roelse op 06-55.555.288 en mail via info@jillisroelse.nl

 

Dit artikel schreef mr. Jillis Roelse voor het februari nummer van de Bonjo, die zojuist verschenen is.Blog

5 gouden tips voor de zitting bij de rechter >

5 gouden tips voor het aanvechten van voorlopige hechtenis >

Jillis Roelse Strafrecht advocaten - Weteringschans 126 1017 XV Amsterdam T + 31 20 26 00 134 F + 31 65 55 55 288 info@jillisroelse.nl