Jillis Roelse Strafrecht advocaten - Weteringschans 126 1017 XV Amsterdam T + 31 20 26 00 134 F + 31 65 55 55 288 info@jillisroelse.nl roelse@jillisroelse.nl

In de media


Behandeling onderzoek 26Koper

Donderdag, 22 september 2016

Op 22 september 2016 is de rechtbank in Amsterdam gestart met de inhoudelijke behandeling van het onderzoek 26Koper. De NOS vroeg ons kantoor om een reactie over het belang van deze zaak:

 

Justitie kiest nieuwe aanpak in 'uniek liquidatieproces' 

VANDAAG, 06:39
Een liquidatie in Utrecht die gelinkt wordt aan de zaak tegen de verdachten JOHN VAN DER TOL

Dodenlijstjes, spionage-apparatuur, drugs, grote hoeveelheden wapens, geheime telefoons. Alles rond de tien verdachten die vanaf vandaag terecht staan ademt zware criminaliteit.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen uit Utrecht en omgeving ervan dat ze een criminele organisatie vormden die liquidaties voorbereidde.

 

"Een unieke zaak, vindt advocaat Jillis Roelse, die de nabestaanden van een van de geliquideerde slachtoffers bijstaat. "In liquidatiezaken is het vaak lastig om het bewijs tegen individuele verdachten rond te krijgen, zoals wie de schutter is. Het OM kiest daarom voor een heel nieuwe aanpak. De officier van justitie wil aantonen dat de verdachten zich als groep bezighielden met liquidaties."

De rechtszaak is een van de grootste liquidatieonderzoeken ooit, zegt Roelse. "Dit onderzoek heeft al veel betekend, bijvoorbeeld omdat het NFI versleutelde telefoons heeft gekraakt waaruit informatie over andere zaken naar boven kwam. Het OM hoopt nu ook in deze zaken op een doorbraak."

 

Afluisteracties

Het begon allemaal met een groep autodieven, gespecialiseerd in het stelen van snelle wagens. Die auto's werden onder andere gebruikt bij liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Het lukte de politie om twee van die gestolen auto’s via een gps-zender te blijven volgen. Ze leidden de recherche naar een heel andere groep, die zich leek te specialiseren in liquidaties.

De politie hield deze mannen uit Utrecht en omgeving een tijd in de gaten, via heimelijke observaties en afluisteracties. De rechercheurs zagen hoe ze bij een spyshop in Nieuwegein apparatuur kochten om auto's op afstand te kunnen volgen. In een van de gestolen wagens legden ze flessen benzine, waarschijnlijk om de auto na afloop van een misdrijf in brand te kunnen steken. Ook oefenden ze met schieten.

Enkele van de vuurwapens die in Nieuwegein zijn gevonden-ANP

 

Juli vorig jaar deed de politie invallen. In een opslagruimte in Nieuwegein lag een enorm wapenarsenaal verstopt: 60 pistolen, 36 automatische wapens en 9 handgranaten. Elders lagen tientallen telefoons om versleuteld te communiceren en twee kilo cocaïne.

Verder vond de politie informatie over mogelijke doelwitten. Op een SD-kaart stonden stiekem gemaakte filmpjes van andere criminelen. Zij werden blijkbaar in de gaten gehouden door de Utrechtse groep. De politie pakte in totaal tien mannen op, deels van Nederlandse en deels van Marokkaanse afkomst.

 

Miljoenenomzet

Verder onderzoek leverde weer nieuwe inzichten op. Zo vond de politie een notitieboekje met informatie over cocaïne- en hasjhandel. De omzet volgens het OM: 19 miljoen in een paar jaar tijd. Ook zouden er betalingen aan uitvoerders van liquidaties in staan.

Er zijn links naar andere, grote onderzoeken naar georganiseerde misdaad. Zoals dat naar corruptie in de Rotterdamse haven. De Utrechtse groep zou te maken hebben gehad met een liquidatie na een onderschept cocaïnetransport in de haven.

Er zijn aanwijzingen dat de wapens van de groep afkomstig zijn van een Brabantse crimineel, tegen wie nu ook een rechtszaak loopt. Hij wordt beschouwd als een belangrijke wapenleverancier in de onderwereld. Ook bij hem zijn tientallen (zware) wapens gevonden.

Verder maakte de groep gebruik van versleutelde communicatie via telefoons van Ennetcom. Dit netwerk is eerder dit jaar door de politie uit de lucht gehaald omdat het vooral criminelen zou faciliteren. Momenteel kijkt het OM of er nog berichten van de servers van het bedrijf te plukken zijn.

Opvallend is ook dat dit jaar twee mannen om het leven zijn gebracht, die stiekem waren gefilmd en getuige waren in de zaak tegen de Utrechtse bende. Gisteren is een rapper uit Amsterdam aangehouden, die volgens het Parool verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op een van die getuigen.

Een opdrachtgever voor de moorden is tot nu toe niet gevonden. Wie aan het hoofd staat van de Utrechtse groep criminelen, of wie er nog meer bij betrokken zijn, blijft onduidelijk. Advocaat Roelse denkt dat het Openbaar Ministerie dat zeker nog onderzoekt. "Het OM gaat stapsgewijs te werk. Ik verwacht dat er nog wel meer arrestaties volgen naar aanleiding van deze zaak."

De rechtbank heeft tien dagen uitgetrokken om de zaak te behandelen. De strafeis tegen de verdachten wordt volgende week donderdag verwacht.

Een deel van de gevonden wapens wordt in de rechtszaal uitgestaldNOS

 

Hoewel de verdachten niet terecht staan voor het uitvoeren van liquidaties, wordt de groep indirect wel in verband gebracht met verschillende moorden.

April 2014: Fruithandelaar Rinus Moerer wordt doodgeschoten in Steenbergen, nadat 300 kilo cocaïne was onderschept door de politie.

September 2014: Ronald Bakker, de eigenaar van de spyshop waar de groep zaken mee deed, wordt doodgeschoten in Huizen.

December 2014: Crimineel Samir Jabli wordt geliquideerd in Amersfoort. Daarvoor werd in Amersfoort ook Mohammed Alarasi al doodgeschoten. Dat was waarschijnlijk een vergissing.

Februari 2016: in Amsterdam wordt Abderrahim B. doodgeschoten. Hij is een van de mannen die stiekem zijn gefilmd en daarna een verklaring hebben afgelegd bij de politie.

Juni 2016: Een tweede getuige in de zaak, Ranko S., wordt geliquideerd in Utrecht. Ook hij zou een verklaring afleggen en was gefilmd.In de media

Impact Corona: gedetineerden + voorlopige hechtenis >

Te gast bij NPO Radio 2: 't wordt nu laat >

Herstelrecht toegepast in mega cybercrime onderzoek  >

Te gast bij NPO Radio 1: Argos >

Op NPO Radio 1: WNL Opiniemakers >

Uitspraak rechtbank Arnhem mega onderzoek Torenvalk >

Artikel in de Volkskrant + Nederlands Dagblad.  >

Vrijspraak mega drugsonderzoek 26Riesling >

Te gast bij Radio 1: WNL Opiniemakers >

Onderzoek Zedel (cybercrime) uitgesteld  >

Reactie in Parool nav mediaberichten OM drugsonderzoek 13Rosasiet >

Toepassing jeugdstrafrecht voor 20-jarige verdachte plofkraken >

Eerste blog voor Sdu Strafrecht >

Echte Misdaad: Twee nieuwe boeken >

Op NPO Radio 1 >

Medisch Tuchtcollege wijst klacht tegen huisarts toe >

Vrijspraak verboden wapenbezit >

Nieuwe column Crimesite: de pillendraaier >

Einde voorlopige hechtenis in cybercrime onderzoek >

Te gast bij Goedemorgen Nederland, omroep WNL >

Nieuwe column Crimesite: bescherm coffeeshops! >

Cybercrime-onderzoek >

Te gast bij NPO Radio 2  >

Behandeling onderzoek 26Koper >

Bij studio sportzomer, NPO Radio 1 >

Vrijspraak in internationaal onderzoek witwassen >

Te gast bij Goedemorgen Nederland! >

Bijstand in zaak steekincident op Koningsdag  >

In de Vrij Nederland >

Nieuwe column voor Crimesite >

Te gast bij Goedemorgen Nederland >

Strafzaak F-side beschreven in Nieuwe Revu >

Mega onderzoek phishing: einde voorlopige hechtenis >

Inhoudelijke behandeling strafzaak Voetveer (uitbuiting) >

In de studio bij Goedemorgen Nederland >

Strafrechtdeskundige bij WNL Op Zaterdag >

Vrijspraak vermeende drugshandel in Groningen >

Bijdrage voor Journaal Ggz en recht: Udo D.  >

Te gast bij Goedemorgen Nederland >

Nieuwe Revu over de politie-mol >

In de Nieuwe Revu over de treiteraanpak >

Te gast bij de radio WNL Op Zaterdag >

Nieuwe column voor Crimesite >

Jillis Roelse te gast bij WNL >

Nieuwe column voor Crimesite >

Te gast bij WNL Opiniemakers >

Nieuwe column voor Crimesite: El Chapo >

Intervieuw in De Telegraaf >

Aanhoudingen Landelijk Parket phishing >

Reactie in De Telegraaf actie growshops >

Op de radio bij WNL Opiniemakers >

Oproep in ‘het verhoor’ bij AT5 >

Nieuwe column voor Crimesite >

De eigen bijdrage voor gedetineerden >

Te gast bij Goedemorgen Nederland, omroep WNL >

In de uitzending bij WNL, Goedemorgen Nederland  >

Vrijspraak in mega-drugsonderzoek Jaguar/Welp >

Jillis Roelse Strafrecht advocaten - Weteringschans 126 1017 XV Amsterdam T + 31 20 26 00 134 F + 31 65 55 55 288 info@jillisroelse.nl