Jillis Roelse

strafrechtadvocatuur

Sarphatistraat 370 - 1018 GW Amsterdam

+ 31 20 26 00 134     + 31 65 55 55 288     info@jillisroelse.nl

Politie 'wist' bewijs strafzaak

zondag, 28 april 2024

Politie 'wist' bewijs strafzaak

Op donderdag 25 april 2024 heeft de rechtbank in Den Bosch de strafzaak behandeld, waarbij politie-agenten het aanwezige bewijs hebben gewist.

Het gaat in deze opvallende strafzaak om de vraag of politieagenten bij een verkeerscontrole verder zijn gegaan dan wettelijk is toegestaan, ook al zijn bij deze controle xtc-pillen in een auto gevonden. Deze verkeerscontrole + de aanhouding van de twee inzittenden van de auto is door de agenten gefilmd middels hun bodycam.

Advocaat mr. Jillis Roelse had de rechtbank gevraagd om deze beelden te bekijken, maar tijdens de strafzaak bleek de politie deze beelden te hebben 'gewist'.

Het Brabants Dagblad schreef het volgende artikel over deze strafzaak:

"Er ging zoveel verkeerd rond de aanhouding van een drugskoerier in Maarheeze, dat hij volgens zijn advocaat vrijgesproken moet worden. Niks daarvan, vindt de officier van justitie. Ze eist dertig maanden cel.

Vreemd, vond de politie in april 2021. Op de parkeerplaats bij de Kruidvat in Maarheeze zagen agenten twee auto’s tegelijk wegrijden. Een van de twee ging zo hard dat hij in no time uit het zicht was verdwenen. In de tweede auto zat een 28-jarige man uit Almere op de bijrijdersstoel. Donderdag zat hij in de rechtbank in Den Bosch.

De politie liet de wagen van de Almeerder destijds stoppen voor een verkeerscontrole. Tussen zijn benen bleek een tas te staan. Daar zat 9,2 kilo xtc in, ruim 18.000 pillen. Officier van justitie Hilde Roskam eiste daarvoor dertig maanden cel.


Advocaat Jillis Roelse vond dat de agenten te ver waren gegaan, toen ze de drugs in de wagen vonden. Ze hadden het recht niet om de wagen te doorzoeken omdat ze geen concrete drugsverdenking hadden. Het bewijs – de tas met de pillen – was onrechtmatig verkregen. Vrijspraak dus. Helemaal niet, vond de officier. De Almeerder was zo zenuwachtig geweest, dat er wel iets aan de hand moest zijn. Zijn gedrag was zo verdacht dat er vanzelf een drugsverdenking ontstond en de agenten verder gingen kijken.
 
Een van de betrokken politiemensen gaf volgens de advocaat in tweede instantie toe dat zijn wantrouwen ook werd gevoed door de Marokkaanse roots van de Almeerder en de 33-jarige Amsterdammer die de auto bestuurde. Hij had daarover niks in het proces verbaal geschreven, ‘omdat het gevoelig ligt.’


In een verhoor over de kwestie – op verzoek van de advocaat – gaf hij aan dat hij de afgelopen vijf jaar rond de A2 bij Maarheeze minstens vijf grote drugsvangsten had gedaan waarbij ‘jonge Marokkaantjes uit de Randstad betrokken waren.’ Etnisch profileren dus, concludeerde de advocaat, die zich ook afvroeg waarom er geen beelden meer waren van de bodycams van de betrokken politiemensen. Omdat die standaard na 28 dagen gewist worden, legde de officier uit.

De rechtszaak tegen de Amsterdammer die achter het stuur zat, was al in februari. Hij werd veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Opvallend, want de officier van justitie had vrijspraak gevraagd voor zijn aandeel in de zaak. Ze kon niet bewijzen dat de Amsterdammer wist dat hij zich met drugs had ingelaten.

De rechtbank zag dat bewijs wel en vond het ‘onaannemelijk’ dat de Amsterdammer niet wist wat de bedoeling was van de rit naar Maarheeze. In de zaak tegen de Amsterdammer oordeelden de rechters dat de politie niet in de fout was gegaan bij de aanhouding van het tweetal."
lees verder 
Te gast bij Goedemorgen Nederland

dinsdag, 16 april 2024

Te gast bij Goedemorgen Nederland

Vandaag was mr. Jillis Roelse als deskundige te gast bij Goedemorgen Nederland, van Omroep WNL. In de uitzending gaf hij een toelichting op de mogelijke uitspraak van de Hoge Raad in het onderzoek Pulheim.

De uitzending is terug te zien via: https://wnl.tv/2024/04/16/hoge-raad-buigt-zich-over-de-moord-derk-wiersum-geen-grote-kans-op-andere-uitkomst/Boek 'De Hedelse afpersingszaak'

woensdag, 18 oktober 2023

Boek 'De Hedelse afpersingszaak'

Deze maand verscheen van journalist Yelle Tieleman het boek 'De Hedelse afpersingzaak. Cocaïne, terreur en de ontwrichtende macht van criminelen'.

Nadat bij fruitbedrijf De Groot Fresh Group in Hedel bijna 400 kilo cocaïne wordt gevonden, krijgt eigenaar William een anoniem sms’je: hij moet 1,2 miljoen euro betalen voor de geleden schade. Het blijkt het begin van één van de grootste afpersingszaken in Nederland. Dat komt mede door een blunder van het Openbaar Ministerie, dat een personeelslijst met honderden adressen van (ex-)medewerkers van De Groot lekt naar onder andere de hoofdverdachte. Een serie aanslagen en pogingen tot aanslagen in onder meer Kerkdriel, Hedel en Velddriel volgt.

In het boek beschrijft Tieleman gedetailleerd wat er allemaal is gebeurd; van de mislukte geldoverdracht bij het Van der Valk-hotel in Zaltbommel tot en met de omstreden undercover-actie waardoor één van de verdachten - al dan niet gedwongen - allerlei belangrijke informatie prijsgaf. Het boek is online en via diverse boekhandels te koop.

'Een gedetailleerde inkijk in de machinaties achter een van de meest geruchtmakende afperszaken uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis.' Wouter Laumans (Het Parool).


lees verder 
Bijstand onderzoek refund fraude Amazon

vrijdag, 29 september 2023

Bijstand onderzoek refund fraude Amazon

Recent heeft ons kantoor de verdediging op zich genomen in het onderzoek Tuvalu naar zogeheten refund fraude jegens Amazon. De zaak wordt behandeld bij de rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen. 

Onze cliënt wordt verweten betrokken te zijn bij deze verdenking van oplichting, hij wordt bijgestaan door advocaat mr. Jillis Roelse.

De verdediging doet thans geen mededelingen over de inhoud van de zaak.Procesafspraken diefstal exclusieve duiven

vrijdag, 30 juni 2023

Procesafspraken diefstal exclusieve duiven


De rechtbank Leeuwarden heeft op de zitting van 29 juni 2023 het onderzoek Kamille behandeld. Dit onderzoek gaat over de verdenking van diefstal van 96 exclusieve postduiven in het Friese Steggerda.

De hoofdverdachte in dit onderzoek wordt bijgestaan door advocaat mr. Jillis Roelse.

Bijzonder aan deze zaak is dat voor het eerst bij de rechtbank Leeuwarden procesafspraken zijn gepresenteerd, die tussen de verdediging & het openbaar ministerie zijn gemaakt over de mogelijke afdoening van deze strafzaak.

De rechtbank zal op 13 juli 2023 vonnis wijzen.

Over deze zaak verschenen de volgende persberichten:

- https://www.telegraaf.nl/nieuws/494411478/om-eist-tot-1-jaar-cel-voor-stelen-100-exclusieve-friese-duiven

- https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1213492/om-eist-celstraffen-tot-een-jaar-tegen-verdachten-van-duivendiefstal-steggerda


lees verder 
Te gast bij Goedemorgen Nederland

maandag, 24 april 2023

Te gast bij Goedemorgen Nederland

Vandaag was mr. Jillis Roelse als strafrecht advocaat te gast bij het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van omroep WNL.

De uitzending stond in het teken van de laatste ontwikkelingen in het Marengo proces en de aanhouding van advocaat mr. Weski. In de uitzending benadrukte mr. Roelse het belang van de onschuldpresumptie en riep hij op tot terughoudendheid:

“Wat wij nu weten is zorgwekkend en schokkend. Er is in Nederland nog nooit een advocaat aangehouden tijdens een proces. Dat laat ook zien dat het Marengo-proces een vijfkoppig monster is dat alles verslindt.”

Minister Dilan Yeşilgöz pleitte na de arrestatie van Weski voor terughoudendheid en om af te wachten, omdat er nog niks vaststaat. Roelse sluit zich daarbij aan. “Laten wij afwachten en niet speculeren. Justitie moet nu haar werk doen. Wij weten ook niet wat de positie van Weski is en wat haar standpunt is. ”

Kijk hier de uitzending terug. lees verder 
Te gast bij WNL Vandaag

vrijdag, 31 maart 2023

Te gast bij WNL Vandaag

Op vrijdag 31 maart 2023 was mr. Jillis Roelse als strafrecht advocaat te gast bij het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van omroep WNL.

Als vaste deskundige besprak hij het recente rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid: welke lessen moeten worden geleerd uit de beveiligingssituaties van onder meer de familie van kroongetuige Nabil B. en de vertrouwenspersoon, Peter R. de Vries.

Kijk de aflevering terug via: https://wnl.tv/2023/03/31/het-beveiligingsstelsel-moet-grondig-op-de-schop-minister-moet-schoon-schip-maken/
lees verder 
Einde FIOD-onderzoek na onderhandelingen

woensdag, 18 januari 2023

Einde FIOD-onderzoek na onderhandelingen

In het omvangrijke FIOD onderzoek Kurow werd onze cliënt verdacht van faillissementsfraude bij verschillende bedrijven. De zaak stond voor inhoudelijke behandeling gepland, ter zitting van de rechtbank in Zwolle.

Na onderhandelingen tussen verdediging en het openbaar ministerie is echter besloten om dit onderzoek af te doen via een alternatieve strafbeschikking. Zowel onze cliënt, die in dit onderzoek werd bijgestaan door mr. Roelse, als het openbaar ministerie zijn hiermee accoord gegaan.

Hiermee is voor onze cliënt een goed einde gekomen aan dit lang lopende & omvangrijke FIOD-onderzoek. 

lees verder 
Direct uitspraak: vrijspraak rechtbank Amsterdam

vrijdag, 23 december 2022

Direct uitspraak: vrijspraak rechtbank Amsterdam

De rechtbank Amsterdam heeft versneld uitspraak gedaan in een omvangrijke strafzaak. Hierbij heeft de rechtbank onze cliënte volledig vrijgesproken.

Het betrof een bijzondere zaak over betrokkenheid bij een woningoverval. De verdediging kon op de zitting aantonen dat onze cliënte hierbij onder valse voorwendselen was ingezet door de daders van de overval. Dit verweer van raadsman mr. Roelse trof doel.

De rechtbank nam aan dat cliënte in plaats van mede-dader juist als slachtoffer moest worden gezien. Hierop deed de rechtbank direct uitspraak en sprak onze cliënte vrij. Het openbaar ministerie besloot (ondanks een zware eis) om tegen deze vrijspraak niet in hoger beroep te gaan. Met deze belangrijke uitspraak van de rechtbank kon voor onze cliënte het boek dicht na een zware periode.

lees verder 
Vrijspraak in hoger beroep voor drugslaboratorium

zondag, 30 oktober 2022

Vrijspraak in hoger beroep voor drugslaboratorium


Op 21 oktober jl. heeft het Gerechtshof 's-Hertogenbosch onze cliënt vrijgesproken in een langlopend strafrechtelijk onderzoek. Het betrof de vondst van een drugs laboratorium in de gemeente Kessel-Eik, op 24 maart 2016.

Op die dag vond de recherche in een loods 'een productie plaats voor het maken van synthetische drugs'. Bij de inval in de loods werden drie mannen aangehouden die op dat moment in de loods aanwezig waren, onder wie onze cliënt.

In de verhoren bij de politie ontkende hij meet af aan, dat hij bij het drugslaboratorium betrokken was geweest. Maar vanwege zijn aanwezigheid in de loods op het moment dat de politie binnenviel, werd hij door de rechtbank in Maastricht op 20 december 2016 veroordeeld voor de productie van drugs + het plegen van voorbereidingshandelingen voor deze productie. De rechtbank legde aan alle drie verdachten zelfs een hogere straf op, dan de officier van justitie had geëist. Tegen deze uitspraak is vervolgens hoger beroep ingesteld.

In hoger beroep kwam het Gerechtshof 's-Hertogenbosch echter tot een totaal andere beslissing dan de rechtbank Maastricht: het Hof volgde het pleidooi van advocaat mr. Roelse en kwam voor onze cliënt tot een volledige vrijspraak. Hiermee is na een proces van zes jaar, voor onze cliënt eindelijk alles goed terechtgekomen. lees verder