Jillis Roelse Strafrecht advocaten - Weteringschans 126 1017 XV Amsterdam T + 31 20 26 00 134 F + 31 65 55 55 288 info@jillisroelse.nl roelse@jillisroelse.nl

In de media


Artikel in de Volkskrant + Nederlands Dagblad.

Woensdag, 20 maart 2019

Op 6 maart 2019 verscheen een artikel van mr. Jillis Roelse in De Volkskrant + het Nederlands Dagblad. In het artikel wordt de vraag gesteld of de aandacht in Nederland niet (veel) meer moet uitgaan naar de slachtoffers van Nederlandse Syriegangers. 

 

Lees het artikel hieronder terug:

 

‘Laat oorlogsmisdadiger Yago R. niet te makkelijk wegkomen’

Yezidi-jongens die leven onder Koerdische bescherming na ontkomen te zijn aan IS, 23 februari.  

 

Ze zaten op een rijtje net buiten de stad Baghouz. Elf kinderen. Angstig, onder de modder, zwaar ondervoed en zonder hun ouders. Bij het bevrijden van het laatste IS-bolwerk waren de jongens en meisjes uit de Yezidi-gemeenschap dolend tussen de straatgevechten opgedoken. Dit was vorig jaar ook zo te zien bij de bevrijding van de steden Mosul en Raqqa. Als je in de ogen van deze kinderen kijkt, lijkt het alsof ze hun ziel verloren hebben.

In 2014 sloot de nu 26-jarige Yago R. uit Arnhem zich bij IS aan, omdat IS volgens hem ‘het hele pakketje’ bood. Nu wil hij terug naar Nederland om samen met zijn Engelse vrouw Shamima Begum ‘weer op te laden’, zo liet hij weten in een interview met de BBC.

 

Dit soort interviews, waarin de klemtoon altijd ligt op het terugkeren van Syriëgangers en nauwelijks op hun slachtoffers, maakt mij woest. Want sinds 2014, precies dat jaar waarin Yago R. de wapens opnam in een land waar hij nog nooit was geweest en tegen een bevolking die hij nog nooit had ontmoet, is IS verantwoordelijk voor de dood van 5.000 mensen plus de ontvoering van 6.500 mensen uit de Yezidi-gemeenschap.

 

Ongeveer 3.000 Yezidi worden nog vermist. Niemand weet waar zij zijn. Met de vondst van een nieuw massagraf vlak bij Baghouz, de stad waar Yago R. is gearresteerd, wordt de hoop op het levend terugvinden van deze mensen steeds kleiner.

 

Yago R. is de eerste Nederlandse jihadi die openlijk in de media heeft bevestigd dat hij in Kobani vocht. In 2014 probeerde hij als IS-strijder deze Koerdische stad met een enorme belegering etnisch te zuiveren.

 

Ook geeft Yago R. in zijn interviews aan dat hij wist dat meisjes en vrouwen van de Yezidi-gemeenschap tot slaaf waren gemaakt. IS-bruiden, juist zoals zijn Engelse vrouw Shamima Begum, hebben hierbij een essentiële rol gespeeld. Uit de gruwelijke verklaringen van talrijke ooggetuigen en slachtoffers sloten juist de vrouwen van IS-vechters de Yezidi-meisjes in hun buitgemaakte huizen op, dwongen zij de meisjes zich sexy te kleden en make-up op te doen om hierna door hun IS-mannen verkracht te worden of om hen op de slavenmarkten van Mosul en Raqqa te verkopen voor 75 euro.

 

In hun interviews vertellen alle ­Nederlandse Syriëgangers hetzelfde verhaal: ze willen echt heel graag terug naar Nederland! Niet uit behoefte of verlangen, niet omdat ze spijt hebben van hun misdaden (dat hebben ze niet), niet omdat ze niet meer in het kalifaat geloven (dan doen ze nog steeds), maar alleen omdat ze nu hun waanzinnige oorlog verloren hebben.

 

Maar we mogen niet vergeten dat de Nederlandse mannen die in de afgelopen maanden door Koerdische strijders zijn gearresteerd, juist tot de meest fanatieke leden van IS behoren. Het is pas nu, nu zij hun oorlog verloren hebben, dat ze naar Nederland terug willen gaan. Want echt, in al die jaren zijn zij slechts lasser, bakker of groetenman geweest.

 

Voor deelname aan IS krijg je terug in Nederland een gemiddelde gevangenisstraf van ongeveer vijf tot zes jaar, en dat in de zware zaken. Dat ­betekent dat een oorlogsmisdadiger als Yago R. na drie tot vier jaar ge­vangenisstraf weer een vrij man is.

 

Tot nu toe is in Nederland geen enkele Syriëganger voor de rechter gebracht voor het plegen van oorlogsmisdaden in de stad Kobani of voor hun deelname aan de genocide en gedwongen slavernij van de Yezidi-gemeenschap. Het blijkt voor justitie verdraaid moeilijk om in de rechtbank iets essentiëlers te bewijzen. Dit levert een zorgwekkend juridisch zwart gat op. Het zorgt ervoor dat Syriëgangers als Yago R. de dans ontspringen.

 

Het wordt daarom tijd dat Nederland oorlogsmisdadigers als Yago R. alsnog voor het Internationaal Strafhof (vergelijk ook het Joegoslavië Tribunaal) brengt en in ieder geval een gerecht waar de fundamentele mensenrechten van álle slachtoffers van Nederlandse Syriëgangers worden beschermd in plaats van zo compleet vergeten. 

Jillis Roelse is advocaat in Amsterdam. 

 

 


In de media

Impact Corona: gedetineerden + voorlopige hechtenis >

Te gast bij NPO Radio 2: 't wordt nu laat >

Herstelrecht toegepast in mega cybercrime onderzoek  >

Te gast bij NPO Radio 1: Argos >

Op NPO Radio 1: WNL Opiniemakers >

Uitspraak rechtbank Arnhem mega onderzoek Torenvalk >

Artikel in de Volkskrant + Nederlands Dagblad.  >

Vrijspraak mega drugsonderzoek 26Riesling >

Te gast bij Radio 1: WNL Opiniemakers >

Onderzoek Zedel (cybercrime) uitgesteld  >

Reactie in Parool nav mediaberichten OM drugsonderzoek 13Rosasiet >

Toepassing jeugdstrafrecht voor 20-jarige verdachte plofkraken >

Eerste blog voor Sdu Strafrecht >

Echte Misdaad: Twee nieuwe boeken >

Op NPO Radio 1 >

Medisch Tuchtcollege wijst klacht tegen huisarts toe >

Vrijspraak verboden wapenbezit >

Nieuwe column Crimesite: de pillendraaier >

Einde voorlopige hechtenis in cybercrime onderzoek >

Te gast bij Goedemorgen Nederland, omroep WNL >

Nieuwe column Crimesite: bescherm coffeeshops! >

Cybercrime-onderzoek >

Te gast bij NPO Radio 2  >

Behandeling onderzoek 26Koper >

Bij studio sportzomer, NPO Radio 1 >

Vrijspraak in internationaal onderzoek witwassen >

Te gast bij Goedemorgen Nederland! >

Bijstand in zaak steekincident op Koningsdag  >

In de Vrij Nederland >

Nieuwe column voor Crimesite >

Te gast bij Goedemorgen Nederland >

Strafzaak F-side beschreven in Nieuwe Revu >

Mega onderzoek phishing: einde voorlopige hechtenis >

Inhoudelijke behandeling strafzaak Voetveer (uitbuiting) >

In de studio bij Goedemorgen Nederland >

Strafrechtdeskundige bij WNL Op Zaterdag >

Vrijspraak vermeende drugshandel in Groningen >

Bijdrage voor Journaal Ggz en recht: Udo D.  >

Te gast bij Goedemorgen Nederland >

Nieuwe Revu over de politie-mol >

In de Nieuwe Revu over de treiteraanpak >

Te gast bij de radio WNL Op Zaterdag >

Nieuwe column voor Crimesite >

Jillis Roelse te gast bij WNL >

Nieuwe column voor Crimesite >

Te gast bij WNL Opiniemakers >

Nieuwe column voor Crimesite: El Chapo >

Intervieuw in De Telegraaf >

Aanhoudingen Landelijk Parket phishing >

Reactie in De Telegraaf actie growshops >

Op de radio bij WNL Opiniemakers >

Oproep in ‘het verhoor’ bij AT5 >

Nieuwe column voor Crimesite >

De eigen bijdrage voor gedetineerden >

Te gast bij Goedemorgen Nederland, omroep WNL >

In de uitzending bij WNL, Goedemorgen Nederland  >

Vrijspraak in mega-drugsonderzoek Jaguar/Welp >

Jillis Roelse Strafrecht advocaten - Weteringschans 126 1017 XV Amsterdam T + 31 20 26 00 134 F + 31 65 55 55 288 info@jillisroelse.nl